banner
Ερωτήσεις?   +30.2622027374-375   info@panagiotopoulos.gr

Μύκητες (άλγη) στα κεραμίδια, και καταπολέμηση αυτών

IMG_20150503_190756686_HDRΤα μαύρα ή πράσινα στίγματα, τα οποία ενίοτε εμφανίζονται στα κεραμίδια, δεν είναι τίποτε άλλο από μύκητες και άλγη, δηλαδή μικροοργανισμούς, που αναπτύσσονται στην πορώδη επιφάνεια των κεραμιδιών.

Ο λόγος που εμφανίζονται οι μύκητες, έχει να κάνει με την ήδη παρουσία μυκητογόνων παραγόντων στην ατμόσφαιρα (σπόροι μύκητα) και την φυσική δομή των κεραμιδιών καθώς αυτά, διαθέτουν πόρους, στους οποίους ο μύκητας αναπτύσσεται.

Οι πόροι ωστόσο, είναι απαραίτητοι και αποτελούν ποιοτικό στοιχείο, που κάνουν τα κεραμίδια από πηλό, να ξεχωρίζουν έναντι όλων των αλλων υλικών επικάλυψης της στέγης. Με την πορώδη δομή τους, τα κεραμίδια διαπνέουν, εκβάλλοντας με φυσικό τρόπο τους υδρατμούς εξισορροπώντας την υγρασία της κατοικίας και συμβάλλοντας στην δημιουργία ενός ευχάριστου μικροκλίματος, κάτω από την στέγη. Επιπλέον, με την απορρόφηση υγρασίας κατά την νύχτα και εκβολή μέσω εξάτμισης κατά την ημέρα τους καλοκαιρινούς μήνες, επιτυχγάνουν έναν φυσικό δροσισμό της κεραμοσκεπής.

Συνεπώς, οι πόροι των κεραμιδιών είναι κάτι που χρειαζόμαστε, και είναι λάθος να προτιμώνται κεραμίδια και υλικά τα οποία δεν διαπνέουν.

Τα κεραμίδια Παναγιωτόπουλος, χάρη στην προσεκτική επιλογή των συστατικών που απαρτίζουν τις Α’ Ύλες τους, και των υψηλών θερμοκρασιών έψησης, παρουσιάζουν ιδανικό πορώδες που, ενώ παρέχει όλα τα οφέλη διαπνοής και εκβολής των υγρασιών, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην εμφάνιση μυκητών.

Παρόλα αυτά, λόγω της φυσικής δομής τους, και υπό την επίδραση επιβαρυντικών εξωγενών παραγόντων όπως, ενδεικτικά:

  • συνεχής σκίαση της στέγης,

  • περιβάλλον με ανεπτυγμένη βλάστηση,

  • υψηλή περιεκτικότητα υγρασίας της περιοχής, κ.α.,

είναι πιθανόν κάποιες λίγες φορές, να εμφανισθούν μύκητες στην κεραμοσκεπή.

Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ανησυχεί τον ιδιοκτήτη καταρχήν, καθώς αφενός πέραν του αισθητικού δεν επηρεάζει σε κάτι την ποιότητα των κεραμιδιών (μάλιστα, υπάρχουν αρκετοί ιδιοκτήτες και αρχιτέκτονες που αναζητούν κεραμίδια που φέρουν στίγματα από μύκητες στην επιφάνειά τους, για να επιτύχουν ένα παλαιωμένο αποτέλεσμα) , αφετέρου είναι κάτι που αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα.

Καθώς τα στίγματα αυτά, είναι μύκητες, μπορούμε με μια ψυκαστήρα, να εφαρμόσουμε στα κεραμίδια ειδικό αντιμυκητιακό – αντιμουχλικό φάρμακο, το οποίο μπορούμε να προμηθευτούμε από καταστήματα δομικών υλικών και χρωμάτων (υπάρχουν πολλές εταιρείες που διαθέτουν ανάλογα φάρμακα στην αγορά).

Ανάλογα με τον τρόπο δράσης του κάθε φαρμάκου, ο μύκητας που έχει αναπτυχθεί σκοτώνεται εντός 1-2 ημερών, και στην συνέχεια απομακρύνεται ακόμα και με τα νερά της βροχής, ή με μια ελαφριά έκπλυση, όπου θα καθαρίσει το κεραμίδι σε βάθος. Σε περίπτωση έκπλυσης με πίεση, χρειάζεται προσοχή ώστε να μην προκληθεί μετατόπιση/θραύση των κεραμιδιών από υπερβολική πίεση του νερού.

Η μεγάλη αντοχή (η μεγαλύτερη στην εγχώρια αγορά) και η άριστη εφαρμογή των κεραμιδιών Παναγιωτόπουλος, επιτρέπουν την εκτέλεση αυτών των εργασιών στην στέγη ακόμα και από έναν μή ειδικό, χωρίς να υπάρχει ο φόβος να προκληθεί ζημιά στην στέγη, αρκεί να δοθεί η δέουσα προσοχή.

Μάλιστα, υπάρχουν στην αγορά υλικά που έχουν και προστατευτική δράση, καθώς αφού εξολοθρεύσουν τον μύκητα, διατηρούν τις αντιμυκητιακές ιδιότητες τους προστατεύοντας τα κεραμίδια για κάποια χρόνια ακόμα.

Σε κάθε περίπτωση, προτείνουμε να μην χρησιμοποιούνται και να μην προτιμώνται υλικά που ενώ διαφημίζονται ως προστατευτικά από την μούχλα και τους μύκητες, στην ουσία περιέχουν σφραγιστικά υλικά, που φράζουν τους πόρους και κάνουν το κεραμίδι να μην διαπνέει, ενώ μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και φθορά μακροπρόθεσμα (η σφράγιση των πόρων των κεραμιδιών με οποιοδήποτε τρόπο, λ.χ. βάψιμο, πέρασμα με βερνίκι κ.α., πρέπει να αποφεύγεται και αποτελεί παραβίαση των όρων της χορηγούμενης εγγυήσεως).

Επικοινωνία

Παναγιωτόπουλος Κεραμοτουβλοποιία ΑΒΕΕ
82ο χλμ Πάτρας-Πύργου- Αρχ. Ολυμπίας
Δουναίικα Ηλείας, ΤΚ 27200 - Αμαλιάδα
Τηλ.: (+30) 26220 27374
Fax: (+30) 26220 38054
Email: info@panagiotopoulos.gr
Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης

WCAG 2.0 (Level AA)

Social Media

facebook twitter google plus linkedin